Sú moderné, elegantné, praktické. Indukčné varné dosky môžu nielen vylepšiť vaše techniky varenia, ale dokážu tiež pozdvihnúť štýl vašej kuchyne. Keď sa zašpinia, jednoducho ich pretriete handričkou. Ale je to skutočne také jednoduché? Čo tie pripáleniny, škvrny, zmatnený povrch? Aj na to existujú účinné triky.
Pravidelné čistenie
Varná doska sa používa denno-denne. Rovnako, ako si dávate záležať na tom, aby pripravené jedlo výborne chutilo a super vyzeralo na tanieri, venujte potrebnú pozornosť a čas čisteniu sporáka. Nie je nič horšie, ako pripálené a zaschnuté zvyšky jedla. Čistenie je potom náročnejšie.
Zvyknite si varnú dosku utrieť vlhčenou handričkou vždy po skončení varenia. Aj keď sa veľmi neodporúča čistiť teplé alebo horúce platničky, zotrite vyliatu polievku, omáčku a tuhé zvyšky surovín hneď, ako sa na dosku dostanú. Po skončení varenia nechajte dosku vychladnúť a vyčistite ju špeciálnym prípravkom určeným na čistenie varných dosiek, napríklad pomocou TENZI Indukčné Varné Dosky.
Ak takýto prípravok nemáte, tu je jednoduchý návod, ako správne čistiť indukčné varné dosky.
Krok 1
Pomocou vlhkej handričky z mikrovlákna dôkladne utrite povrch, aby ste odstránili uvoľnené nečistoty. Handrička vezme so sebou aj povrchový olej a mastnotu a odkryje odolnejšie znečistenie. Čím viac nečistôt v tejto fáze odstránite, tým jednoduchšie bude ďalšie čistenie.
Krok 2
Všetci to poznáme, na chvíľu sa od sporáka odvrátite, a už pripravované jedlo buble na varnej doske. Na pripálené zvyšky, ktoré ste nedokázali zotrieť handričkou, použite škrabku špeciálne určenú na varné dosky. Vždy ju najprv skontrolujte a nepoužívajte ju, ak je ohnutá alebo odštiepená.
Žiletku držte v 45-stupňovom uhle, aby ste zoškrabali spálené kúsky. Dávajte pozor, aby ste ňou varnú dosku nepoškriabali. Pomôžte si mliečkom alebo krémom určeným na čistenie varných dosiek. Pripálené usadeniny dokáže odstrániť aj ocot a sóda bikarbóna.
Krok 3
Zvyšky krému, mliečka alebo sódy bikarbóny opatrne zotrite handričkou. Buďte opatrní a priveľmi na povrch netlačte. Pripálené kúsky jedla a drobné čiastočky v kréme alebo sóda by mohli na doske zanechať škrabance.
Varnú dosku utierajte, kým ju celkom nezbavíte bieleho povlaku z čističa. Nezabúdajte handričku dôkladne preplachovať pod tečúcou vodou.
Krok 4
Aj po takomto vyčistení môžu na doske stále ostávať tzv. minerálne škvrny. To sú tie nevzhľadné biele či sivé škvrny, ktoré sa tvária, že sa na vašej doske usadili navždy.
Takéto škvrny sa ťažko odstraňujú bežným čistiacim prostriedkom. Ak nemáte špeciálny čistič varných dosiek, jednoduchý destilovaný ocot vám pomôže sa ich zbaviť. Na čistú handričku nalejte trochu destilovaného bieleho octu a poutierajte ňou škvrnu, kým nezmizne. Potom varnú dosku utrite čistou vlhkou handričkou z mikrovlákna.
Krok 5
Pomocou suchej handričky jemne utrite a vyleštite povrch varnej dosky. Ak tam stále vidíte nejaké nečistoty, pripálené zvyšky jedlá či minerálny škvrny, postup zopakujte.
Čo rozhodne nie
Niekedy nás špina na varnej doske dokáže dostať do stresu. Vtedy máme tendenciu siahnuť po čomkoľvek, čo máme práve poruke. Aby vaša varná doska vydržala dlho ako nová, určite na jej čistenie nepoužívajte:
- drôtenky a kefy s tvrdými a kovovými štetinami;
- nôž alebo ostré nástroje;
- abrazívne práškové čistiace prostriedky;
- chlórové bielidlo a odstraňovač hrdze;
- horľavé materiály;
- vyvarujte sa používaniu čistiaceho prostriedku na sklo, môže obsahovať čpavok, čo vašej varnej doske na kráse nepridá.
Ak chcete, aby si vaša indukčná varná doska čo najdlhšie zachovala dokonalý hladký vzhľad, odporúčame kombinovať každodenné čistenie s hĺbkovým čistením.